Copilul interior: Ce este și cum se manifestă?

Te-ai uitat vreodată la o poză cu tine de când erai copil și ți-ai pus întrebarea: „Ce s-a întâmplat cu acest suflet?”

Nostalgia care te cuprinde când prin minte îți trec amintirile din grădina bunicii sau din locul tău preferat unde ai fost alături de părinți este modul prin care acel suflet pur îți cere ajutorul.

În viața agitată de adulți uităm să avem grijă de noi, să ne bucurăm de ființa noastră și tot ceea ce mediul înconjurător ne poate oferi. Însă, legătura cu copilul interior si cu toate partile din interiorul nostru  se poate recâștiga dacă facem pașii corecți.

Ce este copilul interior?

AD 4nXeoyjvB peUaKunkXRuQc7M9XlvTfAeoPKC911Mqjfa bATMjIUlR4sHsxhLiYAoBbFRL1k 5gc0UIuVkPjRLBmJ229BsIc7A1hj96Rxd vLT5qH6uMunBM VRvOtgz6fgVGh5obJHygsYcXeZM e8tfdQ?key=8Q2STg 9AcZFK476BnIkSg

Sursa foto: mhainde.org

Sinele este podul care leagă realitatea cu subiectivitatea, este filtrul nostru prin care privim lumea, este locul unde acel copil interior se ascunde.

Clișeul copilului interior… de ce tot vorbim de el?

Pare să fie un concept la modă… însă de câte ori noi chiar primim informație validă și folositoare? 

Pe copilul interior îl iubești nu când îl lauzi și îi spui că e cel mai bun, cum greșit se crede. Îl iubești când îl vezi. Atunci când înțelegi de unde vine și de ce simte ceea ce simte. Când îi accepți emoțiile, oricât de deplasate ar părea unui adult. Abia atunci începe lucrul cu această ființă deosebit de statornică și de importantă din interiorul nostru.

Sunt multe persoane care repetă un set de afirmații pozitive adresate „copilului interior” așteptând ca acesta să le creadă automat și să se conformeze noilor credințe. Iar acest lucru se tot lasă așteptat…

De ce oare? Tocmai pentru că acel micuț vulnerabil pe care îl adăpostești în inimă vrea altceva de la tine. Vrea sa fie văzut cu adevărat, să poată avea încredere din nou, sa fie în reală conexiune. Cu această conexiune reală și încredere apare dragostea

Cel mai bine păstrat secret este în interiorul tău. Cel mai bine păstrat secret este ceea ce ești. În interiorul fiecărei ființe umane există o scânteie de potențial divin. Unul dintre motivele pentru care rămânem concentrați asupra mediului nostru extern, căutând pe cineva care să vină să ne salveze, sperând și rugându-ne la o forță externă misterioasă care nu este chiar ceea ce credem că este: o forță externă.

Predând puterea noastră aici și acolo, în stânga, în dreapta și în centru, oriunde te-ai duce. Conexiunea reală, adevărul real, înțelepciunea. Tot ceea ce aveți nevoie se află în interiorul vostru. Sunteți o ființă puternică, incredibilă.

 Toate părțile din interiorul nostru, inclusiv acei copii  interiori păstrează în sine aspecte legate de personalitatea și experiențele pe care le-ai trăit în copilărie. Emoțiile puternice, evenimentele traumatice și alte aspecte stau încă închise în interiorul tău, așteptând să fie eliberate.

Un copil care a auzit mereu că nu este frumos să plângă, odată devenit adult își va reprima emoțiile și va considera un gest înjositor să plângă în fața cuiva.

Un copil care a avut nevoie de ajutor din partea părinților și aproape mereu a fost refuzat, devine adultul care spune adesea „mă descurc și singur”. Legătura copilului interior cu acțiunile adulților este mai strânsă decât îți poți imagina. 

Uneori ai nevoie de ajutor, dar crezi că fiecare are problemele sale și nu ar trebui să îi încarci și cu ale tale. Alteori simți că ai vrea pur și simplu să stai să nu faci nimic, dar adultul din tine îți spune că ești doar leneș, iar odihna este pentru cei slabi.

Toate aceste lucruri se întâmplă pentru că ai putea avea anumite traume pe care versiunea ta mai mică încă le resimte. Vestea bună este că ele pot fi transformate. 

Cum se manifestă copilul interior?

AD 4nXeZKnzTeIQVaW6jaZCfIgjL3yZ1wgwG0aAerQsJv91FeEjbeVqSpGBJ78PxhdE8KmNl1KdWGQW9QKG L5975p0OhzoaT451pYyOi2vb2RkNKIN 8x0CPzU7FNaQ82XMZEwjiHYDnZqKX7lWHCy0 sbG7DRn?key=8Q2STg 9AcZFK476BnIkSg

Sursa foto: melany-oliver.com

Copilul interior nu este altceva decât acele trăiri din copilărie care ne afectează și astăzi. Acesta își pune amprenta asupra personalității și comportamentului pe care-l manifestăm ca adulți.

Dacă încă ești sceptic cu privire la copilul tău interior, iată câteva momente în care acesta și-a făcut simțită prezența:

  1. Acea parte din tine păstrează amintiri, experiențe și emoții din copilărie. Ele pot include momente de bucurie maximă, dar și evenimente traumatice sau neplăcute. Să spunem că ai văzut că o mamă își agresează copilul pe stradă. Ce ai simțit? Anxietate? Neputință? Durere? Acele stări e posibil sa fi trăit și când ai fost mic, dar mintea ta le-a reprimat.
  2. Copilul interior reușește să influențeze emoțiile și reacțiile tale ca adult în viața de zi cu zi. De exemplu, s-ar putea să-ți fie greu să te deschizi în fața unei persoane, pentru că atunci când ai fost mic ți se spunea adesea „Lasă-mă în pace”.
  3. Modul în care interacționezi în viața de zi cu zi este dictat de trăirile din copilărie. Dacă atunci când întâlnești o persoană nouă simți că trebuie să fii mai atent decât de obicei, atunci probabil copilul tău interior a trecut prin evenimente ce i-au pus încrederea la încercare.

Ceea ce ne face acum să suferim poate ca nu este modul cum s-au purtat părinții noștri cu noi ci mai degraba acele parti copil din noi care retraiesc aceleași sentimente asemănătoare ca cele din copilărie, în contexte similare. . Aceasta este responsabilitatea noastră ca adult: să acceptăm și să ne eliberăm, să îi spunem copilului nostru interior că părinții noștri au făcut tot ce au putut. Nu putem schimba trecutul, este nevoie  să îl acceptăm și să îi oferim copilului nostru interior dragostea și tot ceea ce ar avea nevoie. Putem să acceptăm trecutul așa cum este? Putem primi dragostea părinților noștri?

Să fim împăcați cu părinții noștri înseamnă să fim împăcați cu ceea ce am primit de la ei, dar și cu ceea ce nu am primit. Când oferim lumină către tot ce am primit de la ei, primim putere de la părinții noștri, care chiar dacă nu ne-au putut arăta dragoste, au vrut tot ce e mai bun pentru noi.

Poate unul dintre părinți te critică în mod constant, poate ai fost dat la o parte în cadrul cercurilor sociale, poate nu ai avut parte de atenția și iubirea necondiționată din partea familiei.

Indiferent de evenimentele prin care ai trecut, copilul interior își va face simțită prezența și în viața de adult, dacă aceste traume nu sunt transformate. 

Semne că ți-ai neglijat copilul interior

AD 4nXcsZwOZQjOYayb6b6YUhj15pXVl7HXCuaRUfLF3NuKNbG9PrFcDfel9xquAxPp sUqeMNxro8 PEeh2fOo0YYKi4SpCvUgRioP OgzVvgn 1VktCPZ1HWqIDk7DanGlOns8g3QrZGjvItqekmCyGXjwub9D?key=8Q2STg 9AcZFK476BnIkSg

Sursa foto: yourtango.com

Primii ani din viața oricărui om sunt mai mult decât importanți pentru sănătatea mentală și emoțională a acestuia. Absența părinților, a sprijinului emoțional, duc spre cicatrici adânci pe care tindem să le ignorăm.

Dacă frazele: „Nu merită să te superi.”, „Nu ai de ce să plângi.”, „Este doar în capul tău.”, „Termină cu prostiile astea.” îți sunt cunoscute, atunci ești familiarizat cu neglijarea emoțională din copilărie, iar copilul tău interior are de suferit chiar și în zilele de astăzi.

Ți-am pregătit 8 semne prin care poți să identifici modul în care acel copil neglijat a învățat adultul să supraviețuiască emoțional:

Lipsa de încredere.Îți este frică să te bazezi pe alții, eviți să ceri ajutor și respingi, fără să te gândești, ofertele altora.
Lipsa cunoașterii de sine.Îți este greu să pui pe listă punctele tale forte și slabe. Întâmpini dificultăți atunci când vine vorba despre identificarea obiectivelor vieții.
Nu te înțelegi.Ai fost prins într-o situație în care nu ți-ai înțeles comportamentul, reacțiile și emoțiile pe care le-ai simțit.
Arunci vina asupra ta.Crezi că indiferent de ce s-ar întâmpla este pur și simplu vina ta. Îți suprimi emoțiile și simți vinovăție pentru nevoile și sentimentele tale.
Te simți gol pe interior.Prin gol ne referim la faptul că simți că fiecare emoție din corpul tău se scurge cu prima sa sclipire. Îți este aproape imposibil să te conectezi la nivel emoțional cu alte persoane.
Ai o stimă de sine scăzută.Crezi că nu ești suficient de bun pentru acel proiect, că nu poți să faci anumite lucruri și tinzi să dai la o parte aspectele pozitive și experiența pe care ai adunat-o până acum.
Nu accepți să fii respins.Atunci când ești în căutarea unui nou loc de muncă și primești un răspuns negativ îl accepți foarte greu sau chiar deloc. 
Îți vezi doar defectele.Ai sentimentul că ceva este greșit cu tine, chiar dacă nu poți spune cu exactitate ce anume.

Dacă aceste semne ți se par familiare sau ți-au adus aminte de stările prin care treci aproape zilnic, atunci copilul tău interior îți transmite un semnal de alarmă că este momentul pentru transformarea sa.

Cine protejează copiii din ființa ta?

Zâna rea nu a fost invitată la petrecere. Oh, nu! Va blestema prințesa să doarmă 100 de ani!

Părinții prințesei din povestea “Frumoasa adormită – varianta ReGeneration” nu uită de legea apartenenței, nu consideră zâna ca fiind rea ci o invită și pe ea la petrecere.

Și ce să vezi! Află că de fapt se simțea doar tristă și singură, nu era o zână rea. Odată ce au invitat-o, au povestit cu ea, au aflat din ce motiv se simțea în acest fel și au ajutat-o să elibereze poverile ce le purta de veacuri. Și zâna a început să ajute oamenii de atunci înainte și să le ofere daruri și sprijin prețios tuturor.

Sfârșit!

O mică introducere și o bucată de poveste rescrisă pentru copilașii din ființa noastră . Iată o ocazie bună să vorbim despre ei și despre părțile din ființa noastră care pare că sunt rele și pe care nu vrem să le invităm la masa noastră. Ele se răzbună. La propriu!

Lucrul cu copilul interior a luat amploare în mai multe abordări terapeutice, însă sunt câteva aspecte care îți pot dăuna mai mult decât să te sprijine atunci când iei contact cu acest copil interior.

…care sunt de fapt mult mai mulți! E o întreagă grădiniță.

Dă-mi voie să îți explic și să îți dau un exemplu.

Să spunem că devii trist dintr-o dată, aparent fără motiv. Nu tu ești trist, e o parte din tine care a experimentat în copilărie anumite problematici pe care nu a știut cum să le gestioneze.

În sprijinul lui, au venit alte părți ca să îl ajute poate o parte pompier care mănâncă o ciocolată întreagă, una care răspunde cu furie, o alta care toarnă trei pahare cu vin, etc.

Tu le consideri rele pe toate acestea, dar ele au venit de fapt să ajute copilul trist în lipsa conexiunii cu Sinele.

De aceea este atât de valoros, acum adult fiind să înveți să te conectezi la Sine și să sprijini fiecare parte. Nu dăm buzna la copilașul supărat până nu vorbim cu cei care îl sprijină, , altfel își vor amplifica rolurile pentru a obține atenția ta. 

Acelea sunt momentele în care zici că ai fost la terapie și în loc să te simți mai bine, te simți de fapt mai rău. Fiindcă nu ai ținut cont de protectorii din ființa ta.

Transformarea copilului interior

AD 4nXfcvG31IlJogTo7Msu BsBNoO ZokOI hR5Rm6hPAYXIwwGke hqc4YNMmDKaToTF oSk

Sursa foto: bethanywebster.com

Chiar dacă greutățile din copilărie încă îți dau târcoale, există câteva moduri simple prin care poți începe calatoria de transformare al copilului tau interior.

Conectează-te cu copilul interior 

Primul pas pe care trebuie să-l faci este să te conectezi cu copilul tău interior prin meditație. Poți să ții un jurnal în care să pui pe hârtie toate trăirile sau să practici tehnici de introspecție. În momentul în care te conectezi cu copilul tău interior începi să-ți înțelegi propriile nevoi și emoții.

Iartă-i pe cei ce ți-au greșit când ai fost mic

Uneori greșelile sunt intenționate, însă, de cele mai multe ori nu sunt premeditate. Nimeni nu este perfect și fiecare greșește la un moment dat. Elimină din mintea ta expresia „Nu pot să uit ce mi-au făcut”. Atunci când ierți cu toată ființa pe cei care te-au rănit, te eliberezi de povara pe care ți-au creat-o de-a lungul timpului.

Însă, ține minte, iertarea nu înseamnă că trebuie să le accepți comportamentul. Iertarea despre care îți vorbesc este modul prin care te eliberezi de resentimente

Fă ceea ce-ți făcea plăcere odată

Noi, adulții, tindem să uităm să ne bucurăm de ceea ce viața are să ne ofere pentru că suntem prinși în alergătura de zi cu zi. Acum trebuie să învățăm de la copilul interior că unele lucruri merită trăite.

Pune mână pe acea pensulă de pictat, pe acea chitară, pe acel stilou cu care scriai versuri odată. Citește din cartea ta preferată și dansează cât te țin picioarele pe piesele tale favorite.

Vei simți cum începi să prinzi aripi, pentru că acel copil din interiorul tău are nevoie de asta.

Învață să te protejezi

Ca să nu continui pe același drum pe care ai fost deja, protejează copilul interior exact cum o mama sau un tata  are grijă de copilul lui  Învață să spui nu atunci când este necesar și îndepărtează-te de acele persoane în jurul cărora nu poți să fii tu.

Însă, uneori, rănile sunt mai adânci decât credem. Din acest motiv sunt aici, să te ajut să te transformi. Am trecut și eu prin aceste momente, iar de 20 de ani lucrez încontinuu cu mine pentru a ajunge cea mai bună versiune a mea. 

Lucrez cu oamenii de peste 17 ani, iar în tot acest timp am urmat peste 26 de cursuri de formare în Constelații sistematice, Internal Family Systems, tehnici ancestrale de transformare  și alte aspecte mai profunde ale ființei umane.

Astfel, am creat metoda ReGeneration, o abordare unică prin care revoluționăm sinele interior. Dacă simți că te pot ajuta în  transformarea copilului interior, nu ezita să mă contactezi. 

“Știi, treaba asta cu copilul interior e destul de clișeică în ultimul timp…

Toată lumea încearcă, prin diverse metode, să te învețe să îl accesezi și să îi spui cât e de minunat, cât de frumos și capabil este… însă, până nu intri în profunzimea interiorului tău și nu simți ce a simțit acel copil la un moment dat, pentru ca, prin asta, să îi poți oferi ceea ce el, real, a avut nevoie la acel moment, nu ai cum să integrezi acea iubire față de ceea ce ești tu…

Eu am simțit și în continuare simt asta și crede-mă când îți spun că aici am învățat să mă iubesc.”

Am primit acest feedback de la una din persoanele cu care am lucrat cu metoda Regeneration. De ce mi-a atras atenția acest mesaj din sutele pe care le-am primit?

Pentru că descrie cu atâta claritate și onestitate ce se petrece cu noi în căutarea noastră Pe mine mă uimesc de fiecare dată rezultatele, deși știu foarte bine ce ofer lumii prin ReGeneration  

Absolventa care a lăsat mesajul de mai sus a fost una dintre sutele de persoane care, recent, au experimentat schimbările aduse de metoda mea compusă prin sinteza a 24 de școli de terapie diferite. Este metoda care a învățat-o real să își iubească acei copii interiori.

Tranformari imediate cu ajutorul conștientizărilor  

Trăiesc clipe miraculoase alături de cei din metoda ReGeneration – și ar trebui să scriu toată ziua ca să pot să împărtășesc și să înțelegeți pe deplin tot ce se întâmplă acolo. Astăzi am ales cazul A.V. care în urma unui exercițiu în cadrul sesiunilor noastre de lucru a reușit să afle cauza unei dermatite prezente de 7 ani în viața ei.

“Era un exercițiu în care îmi întrebam subconștientul dacă mă poate ajuta cu un răspuns și m-am trezit desenând cifra 8. Imediat am început să plâng fiindcă mi-am amintit clar ce s-a întâmplat la 8 ani. Am simțit exact aceleași lucruri ca la 25 de ani, când m-am mutat în casă cu factorul meu declanșator de la 8 ani.

Era învățătoarea mea care se comporta ca un general, era foarte dură. Părinții mei au stimat-o toată viața și au ținut legătura cu ea. La 25 de ani m-am mutat în București la ea fiindcă stătea singură într-un apartament mare. Primele luni nu s-a întâmplat nimic deosebit, apoi când a venit toamna, s-a declanșat dermatita. Mergeam acasă plângând, nu o mai suportam.

Mă simțeam izolată, inferioară, că vreau să mă îndepărtez. De fiecare dată când intram într-o situație în care îmi apăreau aceste gânduri de la 25 până la 32 de ani, începeau mâncărimile și mă umflam.

Din momentul în care am conștientizat toate acestea, dermatita nu a mai apărut!”

Un exercițiu de aproximativ o jumătate de oră în care A.V. a găsit răspunsul.  Sunt sute de relatări, în special după sesiunile de lucru!  Mi se umple inima de iubire și recunoștință de câte ori primesc un mesaj de acest fel și văd lucrurile la un nivel și mai mare! 

Chiar dacă am ajuns la un nivel extraordinar în misiunea mea cu Academia de transformare sistemică ReGeneration, nu mă opresc din învățat. Una dintre școlile terapeutice pe care le parcurg în acest moment tratează chiar subiectul manifestarii bolilor în corpul fizic. 

Scopul meu este să te ajut să te regăsești și să-ți creezi acea viață la care acum doar visezi.

De ce este important să transformăm copilul interior?

AD 4nXf o3JclHw2W9hWg7iZhOu2dkykR8SWYuTMUhehSSze82XKZnX3Dt1reEWWY6k1hvHtwzzDAzZ Z7lWvwFge4cIrM6b u0N4i2bIZDaEVziFRjvfoD

Sursa foto: lionsroar.com

Ralph Waldo Emerson spunea odată că „Cele mai multe umbre din viața noastră apar din cauză că stăm noi înșine în calea luminii.”

Odată ce pornești alături de mine pe drumul transformarii copilului interior, vei observa că ceea ce marele poet și eseist american a spus este total adevărat.

Transformarea  copilului interior aduce cu sine mai multe beneficii:

  • creșterea stimei de sine
  • reducerea anxietății și a stresului
  • îmbunătățirea relațiilor cu cei din jur
  • creșterea creativității
  • recăpătarea bucuriei de a trăi


Dacă te afli deja aici, înseamnă că ai pornit pe acest drum presărat cu iubire, cu înțelegere și iertare. Vei simți că trăiești din nou, că te poți bucura chiar și din cele mai mici motive. Vei simți că ești din nou liber să visezi, să fii tu însuți. 

Vei descoperi care sunt punctele tale forte, iar pe cele slabe nu le vei scoate în evidență, ci, din contră, le vei transforma în avantajele tale. Tot acel cumul de factori, pozitivi și negativi, te fac pe tine ceea ce ești, creează unicitatea ființei tale.

Lucrul cu tine însuți, transformarea copilului ce se ascunde în interiorul tău te va face un adult mai puternic, mai hotărât și încrezător în propriile sale capacități. Odată ce ai transformat acele răni de care probabil nici tu nu ai fost conștient până acum, vei înțelege efectele pe care traumele copilăriei le au asupra perioadei adulte a vieții noastre.

Nu te vei mai afla pe pilot automat, ci alegerile pe care le vei face de acum încolo vor fi conștiente. Înveți din nou să trăiești, să simți și să-ți deblochezi emoțiile.

Vei începe să trăiești o viață plină de autenticitate, bucurie și creativitate.

Cum te poți conecta cu copilul interior?

AD 4nXfiBRSrbMZriUKAkwltUZn7XiC7ku0FP20oamlwaC TgKGaemZ NG87LepdYG3WED8nqA3vHr9gbpfIyj1ZVBDE7OL81CA4v1j3BLS2Ek6awZWy2i0 n9MbamBDyj21rzKVCCidNCjeYe8PYarFJrlbGqST?key=8Q2STg 9AcZFK476BnIkSg

Sursa foto: sammyknight.com

Există câteva exerciții prin care te poți conecta cu copilul tău interior. Le poți face pe rând sau să alegi tehnica ta preferată.

  1. Imaginează-ți că te întâlnești cu versiunea ta mai mică

Călătoria în care tocmai ai intrat este un tărâm necunoscut pentru tine. Așadar, începe prin cea mai simplă metodă de conectare cu copilul interior: vizualizarea.

Găsește un spațiu liniștit și confortabil, unde știi că nu te va deranja nimeni. Închide ochii, concentrează-te pe respirație și eliberează orice tensiune din corpul tău. 

Acum, imaginează-ți că ești într-un loc care te face fericit/ă. Poate fi unul real sau fantastic din cartea ta preferată. În acel loc te simți în siguranță. Deschizi ușa și îl vezi pe copilul tău interior.

Cum arată? Ce sentimente te cuprind?

Evită să judeci și doar lasă-te purtată de simțuri. Întregul proces îți poate aduce bucurie, tristețe, furie, frică sau alte sentimente puternice și complet normale. Tot ce trebuie să faci este să-ți amintești că ești aici ca să asculți, să înțelegi și să ai grijă de acest copil.

  1. Scrie o scrisoare către versiunea ta din trecut

Când spun „versiunea ta din trecut” mă refer la acel copil pierdut prin griji și evenimente traumatice. Ia un pix și o foaie și începe să îi scrii.  Nu este doar o simplă scrisoare, ci cheia prin care te poți conecta la copilul tău interior fără regrete, fără judecăți. Reamintește-i despre iubirea necondiționată pe care i-o porți, devino tu acel adult de care aveai nevoie când erai mic.

Asigură-l că în brațele tale este mereu protejat. Nimeni și nimic nu-i va putea face rău. Validează-i sentimentele, lasă-l să plângă, să râdă, să se joace și, în cele din urmă, oferai toata iubirea ta.Tot ce rămâne este să îți faci ție o promisiune, cea de a avea grijă tu de el de acum incolo. 

  1. Îmbrățișează arta 

Un alt exercițiu practic este acela în care îți accesezi creativitatea pentru a te conecta cy copilul tău interior. Însă, e o altfel de artă, prin care nu aderi spre perfecțiune, ci te lași purtată de val și de sentimente.

Ia niște creioane colorate sau carioci, o foaie de hârtie și așează-te într-un loc mai retras, unde să nu te deranjeze nimeni. Imaginează-ți versiunea ta din trecut. 

Ce fel de emoții și amintiri îți evocă imaginea ta?

Transpune tot ceea ce simți prin artă, pune pe foaie fiecare trăire și imerseaza te în ceea ce faci cu totul. Copilul învață prin joacă și se manifestă cel mai bine tot prin joacă, iar creativitatea și imaginația sunt factorii primordiali prin care poți să te conectezi cu copilul tău interior.

Așa că, drag suflet, nu uita că mai ai nevoie și de joacă. Iar asta nu ți-o spun eu, ci copilul tău interior. Acordă-i atenția necesară, iubește-l și protejează-l, iar viața ta se poate  schimba întru totul.

Eu, Anca Maftei, te aștept alături de mine să pătrundem în lumea conectarii cu sinele ca tu să devii cea mai bună versiune a ta. Sunt aici să-ți îndrum pașii spre calea sigură a transformarii  și a eliberării tale. Ești pregătit?