A avea o adicție alimentară, sau de orice fel, este ca și cum ai fi pasager pe locul din spate al unui autobuz vechi plin de alți pasageri. Unii dintre aceștia sunt supărați, unii plâng, unii se tem. Autobuzul circulă pe un drum de munte plin de curbe periculoase, noaptea târziu, și afară este o furtună puternică. Simte asta, în interiorul corpului tău. Cum se simte asta?
Dintr-odată te uiți în autobuz și îți dai seama că nu există șofer! Nu există niciun om care să conducă autobuzul. Cumva autobuzul a reușit să depășească ultima curbă, dar vine o altă curbă și nu ești sigur că vei trece cu bine și de data aceasta. Așadar, te apuci de ceva, orice ca să anihilezi sentimentul de disperare – și aici intervin comportamentele compulsive alimentare.
În general, oamenii tind să răspundă că vor încerca să se mute ei pe scaunul șoferului. După ce te afli pe scaunul șoferului, desigur, poți încetini. Poți lua fiecare curbă la rând cu atenție, poți lua decizie după decizie.
Aceasta este exact ceea ce eu îi ghidez pe clienții mei să facă, să revină pe locul de șofer și să își conducă viețile.
„Problema” cu adicțiile alimentare nu este doar legată de hrană, obiceiuri alimentare sau greutate, ci adicția de zahăr sau alte alimente este un răspuns care apare pentru a face față traumelor, rușinii și anxietății din trecut. Dezvoltăm aceste obiceiuri dăunătoare – cum ar fi să mâncăm un tort întreg – pentru a face față experiențelor din viața noastră în care ne simțim copleșiți de frică, durere, rușine și alte dureri și răni emoționale.
În metoda mea de lucru ReGeneration tu ești floarea vieții tale, asta înseamnă că toți avem mai multe „părți” sau personalități interioare și că fiecare parte are propriul său mod individual de a gestiona diferite situații pentru a gestiona sistemul (pe noi înșine) ca întreg.
Ne naștem cu o dorință înnăscută de a ne autoconserva și a ne proteja de rău. În timp, această dorință se poate transforma în gânduri și comportamente care la suprafață par contraintuitive și dăunătoare.
Gândurile noastre critice (managerii), de exemplu, sunt adesea modul în care mintea noastră ne alertează cu privire la ceva la care dorește să fim atenți sau de care să ne protejăm. Gândurile legate de nemulțumirea imaginii corpului nostru pot fi modul în care mintea noastră ne protejează de durerea de a fi agresați în trecut.
În mod similar, când vine vorba despre adicțiile alimentare, atunci încercăm prin acest comportament să ne distragem atenția de la suferință și să ne protejăm. Logică internă a comportamentului ar putea suna așa:
Dacă mănânc o tavă de prăjituri, pot găsi confort și mă pot calma de durerea pe care o experimentez din cauza sentimentului că nu sunt iubită.

Dacă mănânc ciocolată, mă pot distrage de la anxietatea sau de la ură de sine pe care o simt când mă uit în oglindă.
Dar aceste acțiuni sunt doar remedii temporare, motiv pentru care există dorința de a ne angaja în aceste comportamente și data viitoare când se declanșează o amenințare psihologică. Când începem să recunoaștem intenția pozitivă a tuturor părților noastre, ne putem întoarce către acele părți ale noastre care ne conduc și putem încerca să le înțelegem.
Dacă te confrunți cu o adicție alimentară sau cu o imagine corporală negativă, poți începe prin a fi curios și a privi cu bunătate spre acea parte care te conduce în miezul nopții să deschizi frigiderul.
O poți întreba:
Când te angajezi în acest comportament sau gândire negativă care este intenția sau misiunea ta? Cum încerci să mă ajuți?
Ce ți-e teamă că se va întâmpla dacă încetezi să ai acest comportament?
Scopul inițial nu este de a reduce la minimum sau de a renunța la aceste părți, ci de a dobândi o înțelegere a modului în care aceste părți încearcă să te ajute și de a diferenția părțile de adevăratul tău Sine, care te poate ajută pe drumul spre vindecare.
Atunci când privim spre problema adicțiilor alimentare este important să ne orientăm atenția și spre ceea ce se petrece din punct de vedere fiziologic în corp și cum putem să ne folosim de biologie și de modul în care funcționează corpul în beneficiul nostru.
Aurelian Vasile
Ieri am avut o discuție cu un client care îmi spunea cât de greu îi este să renunțe la “ceva dulce”.
A încercat să facă mai mult sport, a mers la diferite cursuri de relaxare, a renunțat la toate alimentele care conțin zahăr. Nimic din toate acestea, nu au funcționat. Bine, au funcționat la început, cât era pornit să renunțe și se abținea îngrozitor. Dar, după o perioadă scurtă, se simțea slăbit, apatic și obosit și se ”trezea” cu mâna în pachetul de biscuiți sau pungă de chipsuri. Disperat pentru că situația scăpase de sub control, suferea clar de sindromul metabolic, având mai mulți factori (tensiune arterială crescută, supraponderabilitate, trigliceride crescute, HdL scăzut) îmi povestea că este dispus să încerce orice.
L-am calmat, spunându-i că lucrurile se vor remedia în timp, că această condiție a lui este una provizorie, dar că, din câte mi-a povestit, i-am spus că a făcut destul de multe greșeli și de aceea nu a reușit să se stabilizeze metabolic.
După discuția respectivă, mi-am dat seama, că 60% din clienții mei, au venit cu aceleași probleme în a menține o strategie corectă de echilibrare a poftelor de dulce și a sănătății.
Iată 4 motive care te mențin dependent de dulce
- NU consumi proteine de calitate la fiecare masă. Consumul de proteine echilibrează absorbția rapidă a carbohidraților și trimiterea lor către ficat.
- NU consumi grăsimi. Paradoxal grăsimile te vor ajută să slăbesți, deși prost informați, credem că adăugarea de grăsimi ne va face să fim mai grași. Dar este exact invers, grăsimile încetinesc absorbția zahărului și transmit mesaje corecte către creier și stomac, datorită degradării încete a moleculelor de grăsime.
- FACI prea mult sport. Sportul te face să devii dependent de zahăr dacă nu ai o flexibilitate metabolică, adică corpul tău consumă doar glucoză nu și cetone (molecule din grăsime, create de către ficat că alternativă de energie.)
- Ai renunțat brusc la zahăr. Renunțarea bruscă la zahăr, promovează un dezechilibru puternic la nivelul creierului. Acesta este obișnuit să consume glucoză, pentru energie, și să primească această sursă repede, deci dacă, ai renunțat brusc, ai intrat într-o stare de șoc, un fel de sugarflu, sau sevraj la zahăr, creierul are nevoie de timp să înțeleagă noile surse de energie.
Metoda ReGeneration este o metodă transformațională de constelații sistemice, creată pentru a te ajuta să dizolvi blocajele energetice care îți împiedică manifestarea intențiilor. Este un proces profund care îți deschide accesul la resursele tale interioare, armonizează relațiile și vindecă rănile ascunse care influențează în mod subtil realitatea ta. Prin această metodă, îți vei descoperi lumina interioară și vei crea un flux natural de abundență și echilibru în viața ta.
ReGeneration nu este doar despre vindecare – este despre transformare și împlinirea celor mai profunde dorințe ale tale. Acest proces te ghidează să îți descoperi misiunea personală, să elimini fricile și să construiești o viață trăită în încredere, iubire și claritate. Dacă ești pregătit să manifești o realitate care reflectă cele mai autentice intenții ale tale, ReGeneration este metoda care îți va deschide drumul spre această transformare.
Te invit să faci primii pași în metoda transformațională ReGeneration și să descoperi cum poți rezolva problemele chiar de la rădăcină. Gratuit, vei primi acces la cursul meu “Roots: Rezolvă problemele de la rădăcină”, un ghid practic care te ajută să înțelegi și să vindeci aspectele interioare care influențează relațiile tale, armonia din familie și liniștea sufletească.
Acest curs este primul pas spre o viață mai echilibrată, bazată pe înțelegere profundă și conexiune cu adevărata ta putere interioară. Începe astăzi călătoria spre pace, iubire și echilibru!