Trauma transgenerațională: Înțelegerea și vindecarea rănilor moștenite

De când ne naștem, până când părăsim această dimensiune, trecem prin anumite momente ale vieții mai mult sau mai puțin impactante pentru viețile noastre. Traumele care se formează în interiorul nostru sunt stocate adânc în ADN și pot fi transmise mai departe.

Imaginează-ți că familia ta este precum un copac mare, frumos, cu multe ramuri. Ca în oricare copac mai există și anumite omizi care continuă să se înfrupte din frunzele sale verzi.

Dacă nimeni nu se ocupă de acestea, ele vor continua să afecteze fiecare frunză pe rând. Acele omizi sunt traumele transgeneraționale, iar frunzele reprezintă membrii familiei.

În cazul în care ai simțit că în familia ta se repetă un ciclu vicios ce vă trage în jos, atunci aceasta este una dintre acele traume transgeneraționale. Se propagă de la un urmaș la altul, până când cineva este suficient de puternic să simtă toată acea durere, să o accepte și să ierte greșelile strămoșilor.

Ce este trauma transgenerațională?

AD 4nXdESn d0sSJG1bCCJL1HXjgCGfobAB0pzXVkOfzNnMOsYJrMJHVI8 KUqbVIFgcDHpyJUfdeNiWae7 ZN6G1NehQ1VC45N1nQqzEP sg8Q7sqrBdkd4V 8Lo80iiW4d51eKExC4 DrTS6B6aGXPsigRVlQ?key=9x89zXEzYh5dFhLKw E2yA

sursă: pixabay.com

Trauma transegerațională este exact cum îi spune și numele: o traumă care nu este experimentată doar de către o singură persoană, ci se extinde de la o generație la alta. Este tăcută, subtilă, precum un gând care zace undeva în adâncurile minții tale, dar știi că e acolo și te supără.

În urma studiilor realizate de către cercetători, trauma generațională a fost evidentă în cazul copiilor sau nepoților persoanelor ce au suferit dureri fizice, psihice și emoționale cumplite în timpul Holocaustului.

Urmașii martirilor au un risc de 300% de ori mai mare de a avea nevoie de ajutor psihiatric, pentru că anumite probleme mentale se pot transmite prin ADN. Aceștia pot suferi de anxietăți severe, depresii de neimaginat și stres post-traumatic greu de ignorat. 

Trauma nu este doar un cuvânt într-un dex, ci ea afectează genetica noastră, a familiei din care provenim. Rădăcinile sale le găsim la strămoșii noștri, la oamenii care au contribuit la existența noastră.

Nu sunt doar vorbe spuse în vânt. Epigenetica demonstrează clar că traumele transgeneraționale pot fi transmise prin ADN de la un urmaș la altul. Nu suntem separați, așa cum am fost făcuți să credem.

Purtăm lumina și întunericul celor de dinaintea noastră și transmitem bagajul mai departe dacă noi nu suntem suficient de puternici să întrerupem acest ciclu vicios prin iubire și lumină.

În metoda mea de lucru, aceste traume transgeneraționale sunt scoase la lumină pentru a putea fi văzute, acceptate, iertate și eliberate. Modul în care eu te pot ajuta este unul sistematic, deoarece țin cont de individualitatea fiecărei persoane, dar și de faptul că este un produs al mediului din care provine.

Nu-i blamăm pe cei ce ne-au adus pe lume, sub nicio formă! Nu învinuim pe nimeni de lucrurile care ni se întâmplă, de modul în care privim lumea din jurul nostru, ci ne asumăm complet responsabilitatea și vedem poziționarea noastră în sistemul familial.

Este ceva cu totul diferit față de terapiile tradiționale, iar eu îți întind acum mâna ca să accepți ajutorul pentru a te elibera de durerile simțite de strămoșii tăi.

Cum se transmit traumele de la o generație la alta?

AD 4nXdut4uVREdCZjbRLxytiCr22wlu Xoe1eIeOJGFBxInuxGhm Jg76 VIyjVo9BarvX476bsd6iQig4ruyxuz0fY0 F7m6cT9P COPn8bPapVsptEhDQ8zNVHfItmsawdrxGBHQF5BD5hb3LWoToMGZ6gGlN?key=9x89zXEzYh5dFhLKw E2yA

sursă: pixabay.com

Tot studiile de epigenetică ne spun că există o așa numită „conștiință colectivă” care reușește să ne impacteze până la nivel celular. Tot aici, în conștiința colectivă a unei familii, vom regăsi aceste traume transgeneraționale neprocesate de la indivizii generațiilor anterioare.

Dacă acestea rămân nerezolvate ori nerecunoscute, noii membri ai familiei le vor prelua. Astfel, depresia, anumite boli, dependența de orice fel sau oricare alt tip de comportament deviant sau stare emoțională negativă poate să fie transmisă de la o generație la alta.

La fel se transmit și talentele. Probabil nu o dată ai pățit când mama ta ți-a spus că ai aceleași mișcări sau înclinații precum un membru drag din familia ta. Exact la fel se întâmplă și în cazul traumelor, însă acestea nu sunt recunoscute.

Trauma transgenerațională mai este cunoscută și sub denumirea de trauma intergenerațională. Aceasta poate fi transmisă biologic, social, mental sau emoțional. Noi moștenim de la cei care ne-au dat viață, părinții de la bunicii noștri și tot așa.

Nu ai observat că anumite evenimente din viața familiei din care faci parte se tot repetă? Parcă parcursul tău este foarte asemănător cu cel al mamei tale sau al tatălui. 

Asta pentru că acea traumă încă dăinuie în conștiința colectivă a familiei și datorită ei tindem să repetăm greșelile strămoșilor noștri. 

Există situații în care anumite frici nu ni le putem explica. De exemplu, stră-străbunicul a fost martorul ororilor care s-au petrecut în timpul războiului, iar ție îți este frică de război, dar nu înțelegi neapărat de ce simți asta atât de intens.

Cum se poate ca aceste traume sa fie transmise de la o generație la alta? 

Traumele puternice, precum fricile extreme sau foametea, lasă o amprentă chimică pe suprafața genelor unei persoane, care poate fi transmisă generațiilor următoare. Nu provoacă nici o mutație genetică, ci pur și simplu modifică mecanismul prin care se exprimă gena, fiind o modificare epigenetică.

Ai auzit despre „iarna olandeză a foamei”? Aceasta a fost o perioadă extinsă de foamete care a avut loc pe la finele celui de-al Doilea Război Mondial. Totul s-a întâmplat datorită naziștilor care au blocat în octombrie 1944 aprovizionarea cu hrană a Olandei.

În acea perioadă, mai mult de 20.000 de oameni muriseră de foame. Iar acea foamete care a luat sfârșit în mai 1945 a afectat copiii nenăscuți pentru tot restul vieții lor.

Oamenii de știință au descoperit că femeile care fuseseră însărcinate în acea perioadă îngrozitoare, au inhibat o genă a copiilor lor ce era responsabilă de arderea normală a grăsimilor, ceea ce înseamnă că aceștia s-au născut cu kilograme în plus față de restul îngerașilor.

Acesta este un exemplu de cum traumele transgeneraționale ne pot afecta, fără ca măcar să fim conștienți de urmările lor.

Cine este afectat de trauma transgenerațională?

AD 4nXcVCsGr6yy 8x8RbbF gzIMgoiZ3Zm5pt8MaUtEPQQFcQ8MYOzH GbCNhL nghrX2JjKcmZjCWpDIfQM3fWL93OT9Y5usr4CaQp2tM B6GJkkEVsui3565jypoc aAQ14ziCkzWE9r H6vb7ArWBpLyAVU?key=9x89zXEzYh5dFhLKw E2yA

sursă: pixabay.com

Cel mai simplu răspuns al acestei întrebări este: urmașii. Deja știi după cum am povestit în rândurile anterioare că trauma transgenerațională se transmite în familie, de la strămoși la urmași.

Sora ta poate repetă inconștient destinul bunicii sau mama ta continuă să facă aceleași greșeli precum tatăl ei. Însă, biologul Peter Levine ne spune că dacă ceva nu are sens din punct de vedere al evoluției, atunci nu are sens deloc.

Concluzia? Nu doar traumele sunt transmise din generație în generație…

Există exemple consacrate în istorie în care oamenii au acționat în urma informațiilor pe care nu aveau cum să le dețină. Haide să-ți spun un mic secret din calitate de terapeut: în terapie, majoritatea persoanelor înțeleg că problemele pe care le au provin de pe urma relațiilor cu părinții.

Însă, este doar o parte din adevăr. Tot acești oameni simt anumiți fiori, anumite senzații, le vin anumite idei care le dau de bănuit. De unde provin toate acestea?

Am vorbit despre traumele transgeneraționale, despre conștiința colectivă a familiei, dar mai există un aspect, câmpul morfogenetic care se întinde peste toate generațiile dintr-un anumit arbore genealogic.

În majoritatea cazurilor, un strămoș a avut parte de o lipsă acută care a generat o traumă ce s-a transmis până la urmașii săi. Datorită câmpului morfogenetic, o persoană reușește să găsească această nevoie care nu a fost împlinită și să o poată împlini. 

Este modul prin care se pot vindeca  toate traumele prin care au trecut generațiile. Acum că știm unde putem găsi informația, ne mai lipsește să aflăm cum o putem identifica de la bun început și cum o putem vindeca, ca ea să nu se mai propage în genele viitoarelor generații.

Semne și simptome ale traumei transgeneraționale

AD 4nXfVPR2rDL81pF3OWhLa534MmKmP1cRgPN0tGvHYoDrz6zjYqoHmZ2oFcmnkkY5FXjkKodHudVumYa6T4MqFriTfVZzomyt4iR8MUhOhnF79oiASuqgoNmJVezxfUn8U7UdgSe1YS1nnIdUqP7tPMhAr VGG?key=9x89zXEzYh5dFhLKw E2yA

sursă: pixabay.com

Primele semne și simptome ale traumelor transgeneraționale este faptul că nu găsim nicio explicație în modul în care acționăm sau ne simțim într-o anumită împrejurare. 

Probabil ai trecut prin sesiuni nenumărate de terapie, ai tot citit informații care ți-ar putea dezvălui ceea ce se întâmplă în interiorul tău. Însă, fără rost. Ceva din interiorul tău îți spune în continuare că „ ceva nu este bine”.

S-ar putea să fie mult mai mult decât poți să înțelegi. Cauzele care stau la baza nefericirii tale, a anxietății, depresiilor și comportamentelor necunoscute sunt aceste traume transgeneraționale.

Fie că vrei sau nu să crezi, tot ești conectat cu cei de dinaintea ta. Este scris în ADN. Din iubire și loialitate tinzi să repeți același destin a unui părinte, unchi, bunic, mătușă, în diferite arii ale vieții tale.

Vin sub formă de traumă transgenerațională secretele, lucrurile despre care nu s-a vorbit, care s-au ținut secret atâția zeci sau poate chiar sute de ani.

Apoi, vin sub formă de traumă lucrurile ce au fost respinse de la cei care fac parte din acel arbore genealogic, acel copac frumos cu multe frunze ce continuă să fie mâncate de omizi.

Poate ai un blocaj financiar și nu înțelegi de ce nu depășești acest prag din viața ta. Carl Jung credea că ceea ce rămâne în inconștient se întoarce înapoi sub formă de destin.

Iată câteva dintre simptomele traumelor transgeneraționale:

  • Anxietate sau depresie: Persoanele care sunt afectate de aceste „adevăruri nespuse” ale strămoșilor pot prezenta un nivel crescut de anxietate și depresie, rezultând din experiențele emoționale intense nerezolvate ce s-au transmis de la o generație la alta.
  • Probleme de atașament: Îți este greu să stai într-o relație amoroasă mai mult de câteva luni? S-ar putea ca problema ta să provină din durerile resimțite de strămoșii tăi, care au lăsat o amprentă în ADN.
  • Reacții emoționale intense: Aceste persoane reacționează inadecvat sau extremist în anumite situații cotidiene, precum crizele de furie, tristețile profunde sau fricile intense fără un motiv evident.
  • Comportamente autodistructive: Acestea pot include abuzul de substanțe, automutilarea sau alte comportamente riscante ce sunt de fapt manifestări ale durerii și suferinței emoționale nerezolvate.
  • Probleme de sănătate fizică: Trauma transgenerațională are puterea de a afecta sănătatea fizică a urmașilor, așa cum s-a întâmplat în cazul copiilor nenăscuți în timpul foametei olandeze din 1944.

Dacă încă te afli aici și citești aceste rânduri, atunci a sosit momentul să afli cum traumele transgeneraționale pot fi rezolvate.

Sfaturi pentru a închide ciclul unei traume transgeneraționale

AD 4nXewURicJVA3VuGvBc2vhYTJ35D h0urBFImhgn2tlMdJ2zjpQrqVj72oAsSr4FHxceAe9t0RYA4kfExtyFkBxjquPBam3qSBvtpSup105B8Jz21u9qYvqurXEmVOA99yi65wgHwidAGIg2hhOX6uur BOoB?key=9x89zXEzYh5dFhLKw E2yA

sursă: pixabay.com

Traumele transgeneraționale pot fi   vindecate. Trebuie doar să-ți dai voie să le simți. În cadrul programului ReGeneration, unde îți pun la dispoziție toate ustensilele necesare pentru a te elibera de povara strămoșilor tăi:

  • Constelații sistematice familiale ReGeneration
  • Conștientizarea tiparelor de traumă și suferință
  • Conștientizarea resurselor strămoșești
  • Conectarea cu sistemul familiar și cu restul Universului 
  • Internal Family System 
  • Voices Dialog

Îți voi face cunoștință cu metodele indigene de conectare cu strămoșii, prin care vei primi cunoașterea și înțelepciunea necesară iertării. De asemenea, vom trece împreună prin diverse metode somatice de eliberare a traumelor din corp, pentru că, așa cum știi, ele sunt stocate în templul ce ne găzduiește sufletul.

Bert Hellinger, fondatorul terapiei prin constelații, a observat 3 mari legi ale iubirii pe care dacă reușim să le respectăm, viața noastră se va transforma radical. 

  1. Legea Apartenenței: Fiecare dintre noi aparținem unui anumit sistem familial care s-a format datorită legăturilor de sânge sau destinelor. Tu trebuie să-ți privești locul egal cu membrii familiei tale și să-i iubești așa cum sunt, cu bune cu rele, fără să-i judeci.
  2. Legea Ordinii: Prin virtutea acestei legi, dragostea curge precum un râu. Din acest motiv, toți cei care au contribuit ca noi să fim astăzi aici ne-au oferit, iar noi am primit la rândul nostru. La fel tot noi vom oferi urmașilor noștri și tot așa.
  3. Legea Echilibrului: Este puntea dintre a da și a primi. Este momentul în care apar cele mai multe judecăți, învinovățiri, refuzuri de a iubi și a primi iubire.

A treia lege, cea a Echilibrului, este, într-un mod ironic, cea care a umplut arborele familiei noastre de omizi. Prin metoda ReGeneration, ai ocazia să schimbi traseul și să ajungi din nou pe drumul propriului tău destin, fără să mai fi împovărat de traumele transgeneraționale.

Ca să putem să ne vindecăm cu adevărat trebuie să ne onorăm strămoșii, să le simțim durerea, să le facem vocea auzită. Implică curaj și multă dragoste, dar odată onorată acea durere suprimată de-a lungul generațiilor, ceva în interiorul tău se poate schimbă și asta se va reflecta în viața ta.

Metoda ReGeneration te ajută să descoperi în profunzime, să accesezi dimensiuni al inconștientului și să te vindeci treptat pentru a deveni cea mai înaltă versiune a ta.

Am avut cazuri de care-mi amintesc și acum, spre exemplu  și acum mi se plimbă prin memorie o  femeie de 30 de ani suferea de afecțiuni ginecologice și otite frecvente. Cauzele în procesul ei au ieșit la suprafață, fiind multă furie și frică depozitată în conștiința sa familială. Pe lângă toate acestea, convingerile toxice transmise de mama ei de a nu avea încredere în bărbați au fost principala cauză care i-a blocat sistemul reproducător. 

O altă clientă se simțea mereu neauzită, deoarece mama ei fusese acuzată pe nedrept de furt în timpul sarcinii. Din acel moment a simțit cea ce a simțit și mama ei, căutând toată viața să i se facă dreptate, deși nu înțelegea neapărat de ce.

Constelațiile familiale  Regeneration îți vor dezvălui realitatea și te vor ajuta să te eliberezi emoțional. Vindecarea va veni odată cu alegerea ta. Astfel, te invit alături de mine să spui DA tuturor părților tale, să-ți îmbrățișezi strămoșii și să te bucuri din nou de tine, de transformările profunde  prin care vei  putea trece  și de un destin luminos, așa cum ți-a fost scris, prin programul ReGeneration!