Ai simțit uneori cât de norocos ești pentru ceea ce ai? Pentru că poți vedea frumusețile lumii, poți auzi cântecul păsărilor sau pur și simplu că ai de mâncare în fiecare zi?
Dacă da, atunci ai trecut prin mrejile a ceea ce se cheamă: recunoștința. Fiecare dintre noi ar trebui să fie recunoscător pentru ceea ce are, nu mânios pentru lucrurile pe care nu a reușit să le obțină până acum.
Adeseori avem tendința să uităm de lucrurile esențiale care ne înconjoară. Până și faptul că te-ai trezit azi dimineață și citești aceste rânduri, ar trebui să fii recunoscător pentru ele.
Nu oricine primește o a doua șansă și nu oricine trăiește viața așa cum o faci tu. Înțelegi unde bat… așa că hai să vedem cum putem fii mai recunoscători pentru lucrurile cu care suntem binecuvântați în viața de zi cu zi.
Ce este recunoștință și de ce este importantă?
sursă: pixabay
Starea de recunoștință este de natură emoțională, fiind o atitudine care reflectă aprecierea și mulțumirea față de ceea ce avem în viața noastră. Ea poate include posesiunile materiale sau sănătatea templului nostru.
Dar, recunoștința este inclusiv despre lucrurile mai subtile, precum relațiile pe care le avem cu cei dragi, experiențele prin care am trecut, lecțiile învățate datorită provocărilor vieții.
Starea de recunoștință nu este doar un simplu „mulțumesc”, ci, așa cum îi spune și numele, este o stare profundă de conștientizare și apreciere a darurilor vieții, indiferent de circumstanțele exterioare.
Importanța recunoștinței în viețile noastre se împarte în beneficii multiple, simțite atât la nivel mental și emoțional, cât și la nivel fizic. Studiile realizate până astăzi ne-au demonstrat că persoanele care practică recunoștința într-un mod regulat tind să fie mai fericite, mai sănătoase și să întrețină relații armonioase cu persoanele dragi.
Recunoștința contribuie la crearea unei stări de bine generalizate, reducând considerabil stresul, anxietatea și depresia. Astfel, efectele sale asupra organismului pot fi:
- reducerea tensiunii arteriale
- îmbunătățirea somnului
- întărirea sistemului imunitar
Iar în momentul în care tu emani recunoștință, vei observa o schimbare la persoanele din jurul tău. Atunci când suntem recunoscători față de părinți, frați, prieteni etc., se transmite un sentiment de respect, împletit cu armonie și iubire, consolidând astfel legăturile interpersonale.
Vei știi că ai atins starea de recunoștință atunci când vei deveni mai empatică, vei comunica mai deschis și vei construi relații durabile și autentice cu persoanele care fac sau vor face parte din destinul vieții tale.
Care este puterea recunoștinței?
sursă: pixabay
Recunoștința este un instrument puternic de transformare personală și spirituală. Atunci când alegem să ne concentrăm pe ceea ce este pozitiv și valoros în viața noastră de zi cu zi, creăm o stare de spirit care ne permite să vedem viața într-o lumină mai bună.
Puterea recunoștinței se traduce printr-o schimbare de perspectivă, care are un efect profund asupra modului în care ne trăim viața, ne raportăm la ceilalți și ne confruntăm cu provocările ce se ivesc pe drumul sufletului nostru.
Recunoștința și schimbarea perspectivei
Atunci când devenim familiari cu puterea recunoștinței, ne schimbăm automat focalizarea de la ceea ce ne lipsește în viața noastră la ceea ce deja avem. Această schimbare de perspectivă ne ajută să ne eliberăm de sentimentul de lipsă și să ne concentrăm asupra abundenței cu care deja suntem binecuvântați.
În loc să ne plângem de dificultățile materiale care au apărut în ultima perioadă, putem fi recunoscători că avem cu ce ne hrăni, că avem apă potabilă la discreție și că avem un loc călduros și confortabil unde să ne așezăm capul în fiecare seară.
Însă, nu mă înțelege greșit. Acest lucru nu înseamnă că ignorăm problemele ca și cum nu ar exista, ci alegem să nu ne lăsăm copleșiți de ele și să privim partea plină a paharului.
Puterea recunoștinței și relațiile interpersonale
Persoanele recunoscătoare tind să fie mai deschise, empatice și dispuse să-i sprijine pe alții. Atunci când exprimăm recunoștință față de ceilalți, ne întărim relațiile și creăm un climat de încredere și cooperare.
Recunoștința ne ajută să vedem și să apreciem eforturile celor din jurul nostru, ceea ce poate conduce la relații mai puternice și mai durabile.
Recunoștința și sănătatea fizică
Numeroase studii realizate până acum au arătat că recunoștința are un impact pozitiv asupra sănătății fizice. Persoanele care practică recunoștința în mod regulat dovedesc că au un sistem imunitar mai puternic, se odihnesc cu adevărat noaptea și au o tensiune arterială normală pentru vârsta lor. Toate acestea se datorează și faptului că persoanele recunoscătoare sunt mai active, deoarece sunt mânați de o motivație mai mare pentru a adopta un stil de viață sănătos și pentru a se îngriji de toate aspectele sănătății.
Recunoștința și sănătatea mentală
Practicarea recunoștinței are un impact semnificativ asupra sănătății mentale. Aceasta ne ajută să combatem gândurile negative și să ne concentrăm asupra părților pozitive cu care ne binecuvântează Universul în fiecare zi.
Prin puterea recunoștinței, ne putem cultiva o reziliență ridicată față de stările anxioase și stresul care ne distruge din toate punctele de vedere. Tot cercetările au demonstrat că persoanele care țin un jurnal de recunoștință sunt mai puțin predispuse la depresie și au o satisfacție generală mai mare față de propria lor viață.
Cum să practici recunoștința în viața de zi cu zi?
sursă: pixabay
Practicarea recunoștinței în viața de zi cu zi nu necesită eforturi supraomenești sau schimbări drastice, ci, totul se rezumă la schimbarea modului în care ne percepem viața și ne raportăm la evenimentele din viața noastră.
Există câteva modalități prin care poți să introduci recunoștința în rutina ta zilnică.
Ține un jurnal de recunoștință
După cum ți-am spus și în rândurile anterioare, jurnalul de recunoștință este una dintre cele mai puternice practici. Tot ce ai de făcut este să notezi zilnic lucrurile pentru care ești recunoscător.
Acestea pot fi evenimente, experiențe sau chiar persoane care au avut un impact desăvârșit asupra drumului vieții tale. Treptat, vei observa că perspectiva ta asupra a ceea ce te înconjoară se va schimba și îți va oferi o stare de bine din toate punctele de vedere.
Exprimă-ți recunoștința față de ceilalți
Nu te opri doar la a simți recunoștință, ci împărtășește cu cei din jurul tău. Începând de la cei care ți-au dat viață, până la acea persoană de pe stradă care ți-a dat cheile atunci când ți-au picat din buzunar, spune un simplu „mulțumesc” din inimă, cu sinceritate.
De asemenea, poți scrie scrisori de mulțumire sau poți pur și simplu să-ți exprimi recunoștința verbal. Du-te acum la mama ta, la tatăl tău, la oricine simți să o faci. Vezi cum te vei simți după. Gesturile de recunoștință nu doar că îți vor aduce satisfacție interioară, dar vor și consolida relațiile cu cei din jur.
Meditația recunoștinței
O altă metodă de a practica recunoștința este meditația. Prin aceasta, vei avea posibilitatea de a cultiva o stare de recunoștință la un nivel mult mai profund decât crezi.
Tot ce trebuie să faci este să aloci câteva minute zilnic, atunci când e mai liniște în jurul tău, și să te concentrezi doar asupra lucrurilor ce-ți pun zâmbetul pe buze în fiecare zi.
Respiră adânc și cotrobăie puțin prin sertarele memoriei. Nu ezita să le deschizi și pe cele dureroase. Ele te-au ajutat să urci pe scara evoluției spirituale și să devii acel om bun și plin de viață de astăzi.
Practica mindfulness
Mindfulness-ul este vorba despre a fi prezent și de a acorda atenție lucrurilor mărunte, care, adeseori trec nepercepute de mintea noastră. Bucură-te de aroma cafelei dis-de-dimineață, bucură-te de culorile vibrante ale plantelor din grădina ta, bucură-te de sunetul apei care curge la robinet… de tot ceea ce te înconjoară, fără să o gândești prea mult.
Pur și simplu fii recunoscător pentru tot ceea ce poți să trăiești datorită celor 5 simțuri biologice pe care le ai. Practicarea atenției conștiente te va ajuta să observi și să apreciezi mai mult ce are viața de oferit, îmbogățindu-ți experiențele zilnice.
Privește provocările ca pe lecții
Știu, e greu, dar adevărul este că provocările de care ne lovim în viață sunt lecții de recunoștință. Chiar și în fața dificultăților poți găsi acel sâmbure de bucurie pentru care să fii recunoscător.
În loc să-ți spui mereu că „Ce am făcut să merit așa ceva?”, întreabă-te ce ai de învățat din această situație dificilă și cum te poate ajuta să crești în anumite arii ale propriei tale persoane. Așa înveți să vezi partea bună a lucrurilor.
Recunoștința în relațiile interpersonale
Există persoane pe care nu le suferi? Atunci a sosit momentul să practici recunoștința în relațiile cu cei care te înconjoară. Încearcă să vezi mereu partea bună în ceilalți și să exprimi recunoștința calităților și eforturilor lor.
În relațiile de cuplu, concentrează-te pe ceea ce iubești și apreciezi la partenerul tău, mai degrabă pe nemulțumirile care ți le cauzează. Asta nu înseamnă să închizi ochii la orice, ci pur și simplu să înțelegi că nimeni nu poate fi perfect și asta este de fapt frumusețea ce stă la baza naturii umane.
Sfaturi pentru dezvoltarea obiceiului de a fi recunoscător
sursă: pixabay
Chiar dacă la prima vedere pare simplu, dezvoltarea unui obicei de a fi recunoscător necesită angajament și practică constantă cu noi înșine. Pentru a integra recunoștința în viața ta și pentru a te bucura de beneficiile sale, ți-am pregătit câteva sfaturi care sper să te ajute în dobândirea liniștii interioare.
Nimeni nu s-a născut atotștiutor și nici nu pretinde nimeni de la tine să fii. Astfel, începe cu pași mici, dar constanți pentru a integra recunoștința în viața ta. Începe prin a-ți dedica câteva minute pe zi pentru a reflecta asupra lucrurilor pentru care ești recunoscător. Chiar și câteva momente de reflecție pot face diferența. Gradual, vei putea crește intensitatea.
De asemenea, eu sunt aici să te ajut să ajungi la acea stare de recunoștință face de tot ceea ce te înconjoară, datorită metodei pe care o aplic în cadrul programului ReGeneration: Voice Dialogue.
Un lucru este cert, nu putem ajunge să atingem starea de recunoștință dacă părțile noastre nu sunt aliniate una cu cealaltă. Voice Dialogue este o metodă revoluționară de autodescoperire și dezvoltare personală care a fost creată de către psihologii Hal și Sidra Stone în anii 1970.
Această tehnică te va ajuta să explorezi și să integrezi diferitele părți ale personalității tale, oferindu-ți o mai bună înțelegere a sinelui și a interacțiunii cu lumea exterioară.
Principiile care stau la baza acestei metode sunt:
- Poli de personalitate: Fiecare persoană este înzestrată cu multiple părți interioare, cunoscute sub numele de „poli de personalitate”. Aceste voci pot fi conștiente sau inconștiente, influențând în mod semnificativ comportamentul și deciziile noastre. De exemplu, partea critică (Părintele Critic) influențează autocritica excesiv, în timp ce Copilul Vulnerabil aduce la suprafață temeri și nevoi emoționale adânc îngropate.
- Echilibrul puterii: După cum probabil ai înțeles și tu, metoda Voice Dialogue ajută la restabilirea echilibrului interior, adică la înțelegerea vocilor interioare, fără ca una să fie mai dominantă ca cealaltă. Problemele emoționale și comportamentale apar atunci când anumite părți devin predominante, în timp ce altele sunt suprimate.
- Eu aware: Un aspect foarte important este „Eu Conștient”, care observă și interacționează cu diferitele părți ale personalității fără a se identifica complet cu niciuna dintre ele. Acest „Eu Conștient” facilitează integrarea recunoștinței și echilibrul interior, permițând individului să navigheze mai ușor între diversele aspecte ale sinelui.
Astfel, recunoștința este un drum lung de bătut până să o câștigăm, dar cu pașii corecți, putem ajunge într-un timp mult mai scurt. Din acest motiv am creat pentru tine programul ReGeneration, ca înainte de ați proiecta dorințele din planul mental în planul real, să știi să apreciezi ceea ce viața ți-a oferit până acum, ca să nu pici în capcanele întunecate ale abundenței.
Vom începe prin a identifica părțile, iar în cadrul sesiunilor de Voice Dialogue, vom intra în dialog cu fiecare dintre ele, explorându-i perspectivele, nevoile și sentimentele.
Te va ajuta să înțelegi la nivel conștient ceea ce nu puteai percepe datorită inconștientului. Iar, totul ne conduce spre practicarea observării și interacțiunii ca să ajungem la acel „Eu Conștient”. În momentul în care ne vom cunoaște cu adevărat, vom accepta fiecare părticică din care suntem alcătuiți și vom fi recunoscători pentru ceea ce suntem, în interiorul nostru se va stabili un echilibru.
Pe măsură ce devenim din ce în ce mai conștienți de dinamica vocilor, tu, suflet drag, vei reuși să le controlezi cu iubire, într-un mod armonios și benefic pentru ascensiunea ta spirituală.
Nu trebuie să treci singură prin toate astea. Sunt aici pentru tine, pentru a integra corect echilibrul și recunoștința în viața ta. Te aștept cu brațele deschise să facem acea schimbare pe care simți de mult timp să o îmbrățișezi.