Motive pentru a începe psihoterapia

Motive pentru a începe psihoterapia

Motive pentru a începe psihoterapia Psihoterapia nu este o soluție pe care să o alegi doar când traversezi o criză, ci un ajutor pe care să ți-l oferi pentru a te cunoaște, înțelege și accepta mai ușor, ghidându-te către viața pe care o dorești. Deseori psihoterapia este asociată unor probleme pe plan personal. Și totuși, care dintre noi pot spune că nu au nicio problemă? Chiar și cei pentru care la exterior soarta pare favorabilă, iar neajunsurile departe, există conflicte interne, nemulțumiri, temeri, anxietăți. Suntem ființe complexe, iar pentru a ne bucura de viața pe care o trăim, este necesar să ne cunoaștem și explorăm limitele, să ne acceptăm neajunsurile și să ne construim metode adaptate de răspuns în situații conflictuale sau de criză. Cum nu putem controla mediul extern, ne putem îndrepta atenția către noi înșine și ce depinde de noi pentru a ne face viața mai frumoasă.

Orientarea în exces către exterior, către dorințele pe care le plasăm înafara noastră, ne decuplează de interiorul nostru profund, de acele nevoi și dorințe care depind de noi, de grija pe care uităm să ne-o purtăm nouă înșine, de iertarea și acceptarea trecutului și a greșelilor, de compasiune și iubire față de propria persoană. Practic, cerem în exterior ceea ce nouă nu ne oferim la interior. Psihoterapia, totodată, vine ca sprijin în situațiile de criză. Iar acestea, deseori, pot fi conștientizări, revărsări ale unor emoții sau setimente reprimate, confruntări care ne scot din zona de confort. Nu vorbim neapărat de incidente sau traume ci de noi perspective asupra propriei vieți, la care nu știm sau simțim că nu ne putem adapta.

Dacă ne confruntăm cu neîncredre în sine, cu temeri, cu lipsa de organizare în viața de zi cu zi, cu epuizarea fizică sau psihică, avem nevoie de ghidare pentru a ne redobândi controlul, pentru a face ordine în viața noastră, pentru a renunța la toate acele sarcini sau griji inutile cu care ne supraîncărcăm, deseori, din obișnuință.

Schimbările care ne pot destabiliza sau care ne pot da informații noi și neconștientizate despre sine, pot apărea prin rememorarea anumitor evenimente din trecut, prin contactul cu membrii familiei, persoane dragi sau colegi de muncă, prin citirea cărților de dezvoltare personală sau participarea la astfel de evenimente, prin participarea la psihoterapia de grup sau la constelații sistemice. Cunoașterea de sine, dezvoltarea și vindecarea rănilor ce se cer a fi vindecate, reprezintă un proces îndelungat și presupune un angajament față de propria persoană. Nu este suficient să descoperi ceva nou despre tine, ci să dai un sens informației, să o integrezi vieții tale, să o folosești în avantajul tău. Chiar dacă informația este neplăcută emoțional, psihoterapia te va ajuta să ieși din cercul vicios al reprimării, al ascunderii și negării, care de cele mai multe ori lasă problemele nerezolvate în fundal, afectându-ți din umbră parcursul întregii vieți.

Așadar, dacă pornești pe drumul dezvoltării personale, abordează acest demers cu toate elementele care te ajută să obții rezultate vizibile. Nu te opri la informațiile cu impact, ci confruntă-le, transformă-le în avantajul tău. Nu degeaba se spune că psihoterapia nu este urmată de oamenii care au probleme, ci de cei care doresc să și le rezolve.

De Anca Maftei,

Psihoterapeut integrativist

Hipnoterapeut ericksonian

Psihoterapeut cognitiv-comportamentalist

Facilitator de constelatii familiale si sistemice

Facilitator constelatii business

Distribuie postarea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *