5 motive pentru care să faci pace cu familia ta

5 motive pentru care să faci pace cu familia ta

De ce este important să facem pace cu familia de provenință, chiar dacă suntem adulți?

 

În următoarele 5 minute vei afla:

De ce semănăm cu părinții noștri;

Cum să te regăsești pe tine în viața ta de adult;

Încă din viața intrauterină, universul fătului este mama. Acesta se dezvoltă conform materialului genetic, însă este influențat și de factorii de mediu interni, precum starea mamei, gândurile, emoțiile sale, dar și mediul extern, precum evenimentele și stările prin care trece familia.

După naștere, copilul este complet dependent de părinții săi, care, în continuare reprezintă reperele principale pentru viață. După cum spunea psihiatrul american Irvin Yalom, mama reprezintă relația cu viața. Deși în anii ce urmează copilul începe să își construiască treptat autonomia, acesta este în continuare ghidat de familie în tot ceea ce înseamnă existența sa: de la rutina din viața de zi cu zi, până la principii de viață care se formează mult mai târziu, dar care au la bază educația primară de acasă. Astfel, copilul adoptă și împrumută comportamente, atitudini, concepții și mecanisme de la părinții săi care se pot dovedi a fi sănătoase sau nesănătoase, în funcție de fiecare în parte.

Și totuși, dacă am devenit adulți și ne-am dezvoltat propriile noastre concepții despre lume și viață, de ce încă este necesar să facem pace cu părinții noștri?

Iată 5 motive ce construiesc o parte din răspunsul la această întrebare:

1. Te vei regăsi pe tine, așa cum ești tu

Acum poate că te întrebi care este legătura dintre cele două. Există o legătură și anume că omul este o ființă socială, care se dezvoltă prin relații, iar in interacțiune cu familia, copilului i se dezvoltă personalitatea și răspunsurile la mediu. Astfel, în relațiile și sistemele familiale disfuncționale, copilul învață să își neglijeze nevoile reale, blocându-și propria dezvoltare cu scopul de a supraviețui în sistem. Aceste procese sunt inconștiente și rămân astfel până la descoperirea acestora în mod conștient, cu acceptare și compasiune de sine.

Foarte multe din părțile din noi sunt răspunsuri la aceste interacțiuni pe care le-am avut cu familia noastră. Iubindu-și părinții într-un mod pur, însă inconștient, copilul învață că acesta este el, cel real, iar în viața adultă acesta va răspunde provocărilor vieții sub conducerea acestor părți din el, care poate cândva au fost rănite.

2. Dacă ești într-o relație de cuplu, aceasta se poate îmbunătăți

Relațiile de cuplu sunt următoarele cele mai intime relații după cele cu părinții. Acestea sunt surse imense de dezvoltare, însă și revelatoare de conținuturi inconștiente și răspunsuri ascunse la întrebări semnificative pe care ni le punem despre noi înșine. Multe interpretări pe care le avem despre partener și relația dintre noi doi pot fi guvernate de aceste părți din noi, care, poate, la un moment dat ne-au protejat de durerea provocată de sistemul familial. Spre exemplu, dacă partenerul manifestă un comportament care nu are legătură cu noi, însă ne provoacă durere (nu este cazul relațiilor abuzive), atunci e posibil să răspundem într-un mod care nu ne ajută nici pe noi și nici relația, deoarece așa am învățat să facem față cândva la același comportament manifestat de un membru al familiei.

3.  Faci pace cu trecutul

Mulți dintre noi ne putem simți urmăriți de trecut în anumite puncte din viața noastră. Poate că avem amintiri dureroase despre ai noștri, poate că simțim că viața a fost nedreaptă cu noi, poate ne simțim deseori triști, furioși, chiar dezgustați de propriile amintiri și încercăm să le îngropăm, însă le simțim prezența și știm că sunt acolo. Însă atunci când îți faci curajul de a merge din nou în trecut, de a învăța ce părți din tine sunt prezente și vor să îngroape acele amintiri, ele devin parte integrantă din tine, iar sentimentul de apăsare dispare odată ce îți îmbrățișezi trecutul și familia.

4.  Relațiile de la locul de muncă se pot îmbunătăți

Poate din nou te întrebi ce legătură are felul în care ai fost crescut cu locul de muncă. Acesta reprezintă ideea de responsabilitate și acțiune spre o anumită direcție, cu un scop specific, iar asta se învață tot în familie. Dacă mama sau tata te-au forțat să faci anumite lucruri, să te învețe să fii responsabil, însă pentru tine nu erau deloc plăcute și te-ai revoltat, atunci e posibil să reacționezi la fel și acum, iar locul de muncă să fie o corvoadă. Acea parte din tine a apărut atunci să te protejeze de neplăcerea acelei activități sau poate chiar de reacțiile mamei sau a tatălui. Împăcându-te cu aceștia, reacțiile tale la activitățile și colegii de la locul de muncă pot fi mai armonioase, deoarece primul reflex de revoltă este potolit, iar capacitatea de a răspunde rațional are spațiu să se întâmple.

5.  Starea generală din viața de zi cu zi este una mai armonioasă

Da, părinții noștri, familia noastră, rămân și sunt oglinzi fidele ale multor părți din noi. Învățând să facem pace cu ei, facem pace cu noi, devenim întregi într-un mod conștient și putem lua decizii zilnice, cu impact mai mare sau mai mic asupra vieții noastre, din spațiul plenar al ființei noastre, nu doar din părți ale acesteia  care cândva au fost răspunsuri la supărări, furii, comportamente dezadaptative ale familiei noastre.

Așadar, deși poate părea un proces complicat, poate chiar înfricoșător, să urmezi un proces de armonizare cu familia de proveniență, așa cum ai primit-o tu în sufletul tău, reprezintă una din cele mai bune decizii în ceea ce privește regăsirea de sine și iubirea interioară.

Distribuie postarea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *