Cuplu si relatii

Nevoia de reinventare după o despărțire

05/08/2018

Chiar dacă tu ești cel sau cea care a decis o despărțire, nu înseamnă că nu resimți durerea, pierderea sau suferința schimbării din viața ta. Despre cât de importantă este reinventarea, când este momentul ei și care îi este rolul, discutăm în cele ce urmează.

 

Nu poți depăși mai repede suferința

De multe ori, după o despărțire, mai ales dacă vorbim despre o relație toxică, ne spunem că nu merită suferința, că pierdem timp simțind tristețe, că este mai bine așa și ar trebui să ne vedem de viață. Neacceptarea suferinței este o capcană care ne va prelungi agonia. Suferința face parte din noi așa cum fac parte bucuria, fericirea sau extazul. Dacă cele din urmă sunt etichetate drept pozitive, suferința și conotația ei negativă ne fac să credem că este total indezirabilă. Nu este o plăcere să suferi, asta este clar, dar este necesar. Atunci când suferim suntem în contact cu emoțiile noastre reale, pe care le acceptăm așa cum sunt, fără critică. Presiunea de a depăși momentul, este o neacceptare a trăirilor proprii, a sinelui. Prin urmare, pe lângă durerea unei despărțiri, adăugăm și critica de a nu „fi puternici”.

Fiecare are nevoie de timp pentru a-și trăi suferința, iar acesta variază în funcție de persoană și de situație. Nu există un termen limită, dar poate exista o „cantitate” limită. Suferința invalidantă, care ne ține departe de propria viață, punând-o în așteptare, necesită mult sprijin din afară, pe care este bine să îl căutăm și acceptăm când ni se oferă. Este momentul în care să fim aproape de cei dragi, de prieteni, și chiar de un specialist care să ne ofere acel sprijin de care avem nevoie

Trecem la următorul nivel?

După o despărțire pot apărea comportamente extreme. Putem să ne dorim să intrăm într-o nouă relație, în speranța că vom uita fostul partener și nu va mai durea atât de mult despărțirea. Făcând asta, plasăm în grija următorului partener nu doar armonia noii relații ci și vindecarea celei vechi. Bagajul nostru emoțional își va spune cuvântul și vom ajunge să ne sabotăm și noua relație. Despre criteriile după care alegem noul partener, nu mai vorbesc. De regulă, principiul este „să nu fie ca fostul”. Aici greșim foarte mult, întrucât abia după ce ne vom vindeca de relația încheiată, vom putea privi și la calitățile pe care le avea fostul partener, nu doar defectele. Doar astfel vom ști pentru viitor ce ne dorim într-un nou partener.

Tot în rândul deciziilor extreme se înscriu și schimbarea de look, de locuință, de stil vestimentar sau… de comportament. Distanțându-ne de felul în care ne vedem, ne acuzăm pe noi înșine că nu corespundem. Practic, ne spunem că este vina noastră, că noi trebuie să schimbăm ceva și că suntem nemulțumiți de cine și cum suntem. Astfel de schimbări rareori ne aduc alinarea necesară.

Soluția este să ne oferim atenție, acceptare, iubire de sine. Sună dificil? Cât timp rămânem în contact cu noi înșine, vom fi dispuși să ne cunoaștem mai bine și să ne privim cu mai multă bunăvoință. Reinventarea nu înseamnă să devenim brusc altcineva ci să ne îmbunătățim atitudinea pe care o avem în relația cu propria persoană. Este cea mai lungă relație pe care o avem și, totodată, cea mai importantă. Înainte de a trece la schimbări, în special în perioade de suferință, putem trece cu bunăvoință la o mai mare iubire de sine. Abia din acel loc vor porni schimbările benefice, în acord cu cine suntem și ce nevoi avem și nu drept reacție la o etapă trecătoare a vieții noastre precum despărțirea de un partener.

Cea mai bună versiune a ta poți fi chiar tu, cel de acum

Anca Maftei

You Might Also Like