Dezvoltare personala

Câteva reurse pentru a ne ajuta singuri să depășim o depresie

Depresia este o problemă ce nu trebuie negată sau ascunsă. Indiferent dacă parcurgi un episod minor, sau dacă simți că devine copleșitoare, poți să îți acorzi singur un prim ajutor. Fiecare dintre noi dispune de resurse pentru a se ajuta să depășească o depresie.

 

Depresia este un subiect foarte serios. Cu atât mai mult cu cât multe persoane pot avea o depresie funcțională, respectiv una care nu afișează simptomele clasice. Te ridici din pat dimineața, mergi la muncă, glumești cu cei dragi și cu prietenii? Dar care sunt gândurile tale atunci când nu e nimeni în jur? Ce părere ai despre tine? Te simți mereu singur? Ești pesimist? Dacă răspunsurile la aceste întrebări tind către tristețe, nemulțumire, durere sufletească, teamă și sentimentul de neputință, foarte probabil este vorba despre o depresie.

Trăim mereu în stres, iar problemele par să se acumuleze. Nu avem timp pentru noi, pentru ceea ce ne-am dori în mod real să facem și îl ținem la înaintare pe „trebuie”. „Trebuie să rezist, trebuie să fac ceea ce mi s-a cerut, trebuie să dau randament, trebuie să fiu o persoană pe care ceilalți se pot baza.” Preluăm, astfel, mai mult decât putem duce.

În plus, ce faci atunci când ai o dezamăgire sau un eșec? Trăiești în acord cu emoțiile pe care le simți și cu durerea pierderii, pentru ca apoi să accepți ceea ce s-a întâmplat ca parte din experiențele tale? Depășești situația sau o ascunzi sub preș? Crezi că dacă te încurajezi să nu cedezi emoțiilor negative, ele vor dispărea?

Astfel de lucruri minore, cărora nu le dăm prea mare importanță pe moment, ajung să se acumuleze și, la un moment dat, să țâșnească la suprafață. Am putea să le asemănăm cu o oală sub presiune căreia i-a sărit capacul…

Vorbește despre ceea ce ți se întâmplă

Dacă te simți deseori fără energie sau resurse, cu o tristețe infinită căreia nu îi găsești motiv sau rezolvare, iubește-te suficient de mult încât să ceri ajutorul. Vorbește despre ceea ce simți cu cei apropiați, cu familia ori cu prietenii în care ai încredere. Cere-le sprijinul, înțelegerea și suportul moral. Lasă-i să fie alături de tine, să te înțeleagă și să te susțină. Ai nevoie de ei. Iar dacă starea ta pare să nu treacă prea ușor, nu începe să o ascunzi. Fă primul pas către vindecare și adresează-te unui psihoterapeut. Caută ajutorul unui specialist în tratarea acestei boli, așa cum ai merge la medic dacă ai avea o fractură.

Nu te izola

Evită să petreci timp singur, chiar dacă simți că este singurul lucru de care ai nevoie. Nu este momentul prielnic pentru introspecție, decât în măsura în care aceasta te ajută să accepți că nu te simți bine. Rămâi aproape de cei dragi și prieteni. Socializează cu ei și ieși din casă. Nu te rezuma la a merge la muncă ci ieși cât mai mult la aer. Plimbă-te, fă sport, ieși cu prietenii în oraș. Astfel de activități nesemnificative, sunt o resursă care te ajută să controlezi o depresie. Probabil nu simți nevoia să le faci, dar eforturile tale vor fi în beneficiul tău. Ia drept motto zicala „Fake it until you make it” (Mimează până când reușești).

Ajută-i pe cei din jur

Nu te simți în stare să te ajuți nici pe tine, nu-i așa? Pare absurd să îi ajuți taman acum pe cei din jur… Totuși, foarte probabil, ești o persoană empatică și îți place să oferi ajutor. Chiar dacă nu pari să ai dispoziția necesară, implică-te și încearcă să fii util celorlalți. Nu trebuie să faci lucruri complicate, dar vei descoperi că astfel de gesturi și fapte mărunte, au darul de a ne îmbunătăți dispoziția, oricât de simple par. Iar acum este momentul să apelezi la toate resursele tale pentru a te ajuta să ieși din depresie.

Nu te stigmatiza

Depresia nu este un moft și nici o dovadă că ești o persoană slabă. Din contră, poți fi o persoană puternică, dar care a obosit. Poate nu ai avut pentru tine niciodată grija și atenția pe care le-ai acordat-o celorlalți. Dar a venit momentul să te pui pe primul loc. Ai curajul de a accepta că ai o problemă și încrederea că o poți depăși cu sprijin. Fă pentru tine exact ce ai face pentru o persoană care îți este foarte dragă și care ți-ar cere ajutorul. Mergi la un specialist și află ce altceva mai poți face pentru tine. Permite-ți să te relaxezi, să te îngrijești și chiar să te răsfeți. Nu asta ai face pentru cel mai bun prieten al tău?

Și nu uita, ca să vezi curcubeul, trebuie să te uiți în sus!

O zi cu zâmbete,

Anca Maftei

You Might Also Like