Dezvoltare personala

Cum remediem comportamentele autodistructive

12/08/2018

Știm deja cât de dificil este să facem o schimbare. Chiar dacă înțelegem necesitatea ei, punerea în practică implică un efort considerabil. Iată cât de important este să face acest efort, pentru a corecta comportamentele autodistructive.

 

Comportamentele autodistructive se formează încă din copilărie, chiar dacă forma lor se schimbă de-a lungul timpului. Respectiv, când eram copii, neîmplinirea anumitor nevoi ne provoca gânduri sau emoții pe care le manifestam în exterior sub diverse forme. Fiind copii, nu știam să identificăm corect ceea ce se întâmplă și în niciun caz să conștientizăm că este vorba despre o nevoie neîmplinită. Simțeam frustrare, furie, tristețe sau aveam gânduri negative considerând că nu merităm anumite lucruri (firești, de altfel) de la cei din jur. Iar aici vorbim despre părinții noștri sau îngrijitorii care se ocupau de creșterea și educația noastră, fiind principalii responsabili pentru trăirile noastre.

Cum spuneam, în copilărie nu știam exact ce nevoi nu ne sunt împlinite, iar mai târziu, la maturitate, putem conștientiza că nu suntem în contact cu nevoile noastre și că, în realitate, nu ne sunt foarte clare. Neștiind care sunt acestea, nu știm nici de ce avem nevoie pentru împlinirea lor. Prin urmare, rămânem blocați în scenariul din copilărie, în care vom alege în jurul nostru persoane care vor reproduce din disconfortul resimțit atunci. Respectiv, dacă părinții noștri au fost egoiști și prea puțin tandri cu noi, atunci partenerii căutați vor fi reci și evitanți. Vom reproduce situația din copilărie, întrucât suntem blocați în povestea de atunci în care… ne regăsim. Fie ne este cunoscută și știm ce va urma, iar acest lucru poartă o familiaritate din care ne este teamă să ieșim. Fie am crescut convinși că este tot ce merităm și nici nu încercăm să reparăm o problemă.

Oare cum ar fi să ne imaginăm că avem în fața noastră versiunea noastră din copilărie. Oare tu cum ai vorbi cu tine copil? Ce ți-ai oferi? Ai putea să iubești acel copil?

Deseori, un astfel de exercițiu de imaginație, ne poate pune în contact cu copilul fragil din noi, cel care are nevoie de iubire și siguranță, cel care merită să le primească necondiționat. Fie și acest exercițiu prin care noi înșine, în plan imaginar, ne oferim copilului interior acele lucruri care i-au lipsit în copilărie, este un prim pas pentru a ne apropia de nevoile noastre reale.

De multe ori, un comportament autodistructiv poate apărea și în cazul încurajărilor excesive din partea părinților. Așa cum etichetele negative „ești un neîndemânatic” sau „ești prea fragil/sensibil” nu sunt recomandate, nici cele pozitive, în exces, nu sunt sănătoase. Un copil care va crește convins că este minunat, perfect, centrul universului, extraordinar, se va confrunta cu o lume care va oglindi și defectele lui, neajunsurile, comportamentele negative. Și în acest caz va apărea un conflict. Fie va căuta validări în exces și se va înconjura de persoane de pe urma cărora poate hrăni acest monstru interior, fie se va considera persectutat într-o lume nedreaptă care nu știe să îi aprecieze valoarea (așa cum făcea mama). Sunt și cazuri în care copilul va crește cu dorința de a excela în tot ceea ce face, un perfecționist veșnic anxios în fața eșecului, incapabil să se bucure de propriile realizări sau să își accepte limitele umane, firești.

Importanța corectării acestor comportamente autodistructive pornite dintr-o stimă de sine afectată în copilărie și o necunoaștere a propriilor nevoi este esențială pentru îmbunătățirea, în primul rând, a calității vieții. Oare cum o fi să găsești partenerul potrivit ție? Cum ar fi să înveți să te iubești pentru ceea ce ești și să te accepți exact așa cum ești? Cum ar fi să renunți la perfecționism și să te bucuri de viață?

Cum spuneam, schimbarea nu este ușoară, însă pe acest drum, poți fi însoțit de un specialist care să te ghideze, în primul rând, în contactul cu nevoile și dorințele tale, dar și cu potențialul tău real.

Niciodată nu este târziu să faci o schimbare în bine pentru viața ta,

Anca Maftei

You Might Also Like