Dezvoltare personala

Ce poți face pentru propria dezvoltare personală?

09/12/2018
Ce poți face pentru propria dezvoltare personală?

Investiția în propria dezvoltare personală este una dintre cele mai importante de-a lungul vieții. Aceasta implică, în primul rând o mai bună cunoaștere de sine și îmbunătățirea relației cu propria persoană cât și cu cei din jur. Iată câteva idei despre ce poți face pentru tine și de ce este important să faci aceste lucruri.

O glumă spune că internetul ne dă acces la o bază de date extrem de valoroasă, iar noi îl folosim, de regulă, pentru a găsi filmulețe cu pisici. Fără a nega rolul terapeutic al pisicilor în general, dincolo de amuzament, ne putem gândi la faptul că într-adevăr, accesul la informație îl avem, dar nu ne preocupăm de exploatarea ei. În mod similar, chiar dacă am auzit despre dezvoltarea personală, rareori ne preocupăm cu adevărat de acest lucru. Oare de ce?

Dezvoltarea personală înseamnă, în primul rând, schimbare. Știm cu toții că schimbările nu sunt simplu de făcut, că aduc cu sine anxietate și că, de multe ori, chiar dacă perspectiva este mai bună decât situația prezentă, o amânăm pentru că în situația prezentă (fie ea și nefericită) știm cum să ne comportăm, ce avem de făcut, la ce să ne așteptăm. Aici apare celebra „zonă de confort” și zicala conform căreia viața ta se află dincolo de această zonă.

Dezvoltare personală înseamnă investiție în tine și în potențialul tău. Înseamnă curajul de a încerca lucruri noi, de a-ți descoperi și exploata abilitățile sau de a ți le îmbunătăți. Desigur, poți face acest lucru participând la workshop-uri și cursuri de dezvoltare personală, la cele care te ajută să te înțelegi mai bine și să descoperi rănile pe care le ai și cum să le gestionezi pentru a trăi în armonie cu tine, în primul rând. În astfel de cazuri, recomand să căutați acele cursuri și workshop-uri ținute de specialiști, preferabil psihoterapeuți și psihologi și să nu cădeți în capcana citatelor motivaționale lipsite de tehnici concrete ce pot fi puse în practică în viața de zi cu zi.

Recomand meditația, nici pe departe pe cât de complicată există mituri că ar fi. Meditația te ajută să te concentrezi asupra prezentului, să dai mai multă atenție gândurilor tale, dar și să te debarasezi de încărcătura lor emoționala. Este nevoie de exercițiu pentru a conștientiza și înțelege că gândurile tale nu reprezintă realitatea și că ele pot fi controlate și nu lăsate să te controleze. Tot în acest sens poți practica un sport sau yoga.

Citește cât de mult poți. Indiferent de cărțile alese – iar acum există pe piață o sumedenie de cărți de dezvoltare personală – informează-te constant. Un proverb japonez spune că îmbătrânim atunci când încetăm să mai învățăm lucruri noi. Poți citi și literatură, deseori personajele din cărți oferindu-ne o oglindă pentru noi înșine sau alții din jurul nostru.

Oferă-ți îngăduință, timp și răbdare. Nu uita că fiecare dintre noi are un ritm propriu și are nevoie de timp pentru a realiza ceea ce și-a propus. Schimbările vin în timp, iar tu ai nevoie să îți arăți ție îngăduința pe care, cu certitudine, o arăți cu mai multă ușurință celor din jur. Bunăvoința față de tine te va ajuta să îți îmbunătățești stima de sine și modul în care te percepi. Ori, relația cu sine, cum spuneam, stă la baza dezvoltării personale. De asemenea, fă-ți mereu timp pentru tine. Un timp în care să faci activitățile care îți fac plăcere, care te încarcă cu energie și te relaxează. Astfel de activități au rolul de a-ți reaminti egoismul sănătos și necesar de a te pune pe tine pe primul loc, de a te îngriji de dorințele și nevoile tale.

Nu în ultimul rând, când te simți pregătit, apelează la psihoterapie. Sub îndrumarea unui psihoterapeut vei parcurge mai ușor drumul cunoașterii de sine, înțelegerii propriei persoane și a vindecării rănilor pe care le porți cu tine.

You Might Also Like